Rónai Gábor fotós bemutatója a Lappföldről


2016. január 25-én Rónai Gábor szakmérnök fotós előadásán a Finn Lapföld tavaszi és őszi képeit nézegettük. Előadónkkal a kölesdi közönség már találkozott, hiszen 2011. szeptember 17-én a IX. Diána napi Vadászvigalom és Szüreti Fesztivál alkalmából rendezett fotókiállítását Lengyel János, a Tolnai Népújság főszerkesztője nyitotta meg.


Esemény időpontja: 2016.01.25
2016-01-26

2016. január 25-én Rónai Gábor szakmérnök fotós előadásán a Finn Lapföld tavaszi és őszi képeit nézegettük.
Előadónkkal a kölesdi közönség már találkozott, hiszen 2011. szeptember 17-én a IX. Diána napi Vadászvigalom és Szüreti Fesztivál alkalmából rendezett fotókiállítását Lengyel János, a Tolnai Népújság főszerkesztője nyitotta meg.

Megtudtuk, hogy Lappföld Finnország egyik tartománya és egyben régiója is.
Ezt a területet tekintik a Mikulás (Santa Claus) hagyományos hazájának.

Lappföld fővárosa Rovaniemi, városai pedig száz kilométerekre vannak egymástól.
Lappföldön a finn lakosságnak csak 4%-ka él, ez a legkisebb népsűrűségű része az országnak.
A természetfotósok a “ruska” elcsípésével próbálkoznak. Ilyenkor kerülhet lencsevégre az Északi fény, az őszi tájkép- és a szinte szelíd rénszarvas is.

A finnek “ruska”-nak nevezik azt a 2-3 hetes időszakot, amikor a legszínpompásabb az őszi növényvilág.
A lappföldi hegyek oldalában élő törpenyírek, törpefüzek és lágyszárúak szeptember elején abbahagyják a fotoszintetizálást, és a hegyi tundra csodálatos színekbe öltözik.

A bemutatott képeken megjelentek a nyírek, füzek, fenyvesek, erdőségek és tisztások, a kristálytiszta tavak és patakok, a gyapjúsás, az úttesten poroszkáló jámbor rénszarvas, a gondozott, fából készült menedékházak sora, a pirosodó áfonyalevél, a Nemzeti Parkok, a szánhúzó kutyák farmja, a siketfajd és a fán leselkedő bagoly is.

Az áprilisi képeken hóval fedett tájakat láttunk, a hegyi utakat hótaposó cipőben járták a túrázók, amikor a nappali hőmérséklet -20, az éjszakai -30 fok volt.
A rénszarvas fesztiválon sielő embereket húznak a levágott agancsú versenyszarvasok.
A kerékpárok kereke rendkívül széles, az autók szöges gumival közlekednek.

A hóval betakart bokrok érdekes alakzatot mutatnak, ilyenkor kevés rénszarvas mutatkozik, de medvék és farkasok is akadnak.

A sötét égbolton megjelenő sarki fényt a napkitörések okozzák.
A zöldes színű fényjelenség percről percre változó alakzata kb. tíz percig látható.
A menedékházak tiszták, bennük fa és villanyfűtés adja a meleget.

A képek a táj és levegő tisztaságáról árulkodtak, igazi felüdülés volt ez az előadás, ráadásul minden résztvevő ajándékcsomagot kapott az előadótól.
Köszönjük!



Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban