Október 23-ára emlékeztek az iskolában


A himnusz hangjai után a Kölesdi Béri Balogh Ádám Általános Iskola tanulói, nevelői és vendégei a nyolcadik osztály megemlékező műsora segítségével idézhették fel az 1956 őszének eseményeit.


Esemény időpontja: 2016.10.21
2016-10-21

A himnusz hangjai után a Kölesdi Béri Balogh Ádám Általános Iskola tanulói, nevelői és vendégei a nyolcadik osztály megemlékező műsora segítségével idézhették fel az 1956 őszének eseményeit, kiemelve az ifjúság szerepét.
A műsort összeállította Nagyné Schell Ilona osztályfőnök.

Az 1945 áprilisában véget érő második világháború után az ország romokban hevert, de az ujjáépítés közben a szovjet megszállók és népet becsapó vezetők zsarnoksága nyomorította a népet.

Illyés Gyula versében szemléletesen írja:
„hol zsarnokság van,
Ott zsarnokság van,”…
„Tányérban és pohárban,
Az ott van az orrban, szájban,
Hidegben és homályban,
Szabadaban és szobában….”

Szó esett az egyre növekvő elégedetlenségről, az elkeseredésről, a szabadságvágyról, az egyetemisták 16 pontjáról, a diákok október 23-kai budapesti tüntetéséről, a címertől megszabadított lyukas zászlókról, a Sztálin szobor ledöntéséről, a rádió elfoglalásáról, és az első lövések eldördüléséről.

Átélhettük, hogy mit jelentett a szovjet tankok megjelenése, és a forradalom szabadságharccá változása.

Az események gyorsan peregtek, és az ország néhány napra szabad ország lett, a november 4-én megjelenő szovjet támadás megindulásáig.
A forradalom a túlerővel szemben elbukott.

A történelem kereke végre elérkezett 1989. október 23-kához, a forradalom 33. évfordulójához, amikor Szűrös Mátyás a parlament akkori elnöke az Országház ablakából kikiáltotta Magyar Köztársaságot.

A műsor zenei aláfestése az események hangulatát idézte.



Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban