Kirándulás a gyönki Német nemzetiségi tájházba


A 18. évfolyamát záró kölesdi Népfőiskola 2017. március 13-án az év végi kirándulás keretében a gyönki Német nemzetiségi tájházat látogatta meg.


Esemény időpontja: 2017.03.13
2017-03-13

A 18. évfolyamát záró kölesdi Népfőiskola 2017. március 13-án az év végi kirándulás keretében a gyönki Német nemzetiségi tájházat látogatta meg.

Az önkormányzat kisbuszával érkező csoportot Szegletes János fafaragó fogadta, és kalauzolta az 1983-ban megnyílt tájházban.

A ház eredeti tulajdonosa Gyönkről kitelepített német család volt.
Az 1850 körül épült sváb parasztházba néhai Lackner Aladár evangélikus esperes (1932-2000) hagyatékát állították ki, amelynek mintegy ezer darabját az 1970-es években gyűjtötte.

Most az épület a gyönki önkormányzat tulajdona, a "kék", azaz protestáns németség hagyományos viseletét, használati tárgyait bemutató gyűjtemény tulajdonosa pedig a Lackner család.

Az épület három helyiségében a hesseni eredetű svábság használati tárgyait találjuk.

Az első, tisztaszobában a ládákon, szekrényen, ágyon, sarokpadon kívül korabeli ruhadarabokat, abroszokat, a jellegzetes subrikával díszített fehér ingeket, de tankönyveket, palatáblát és vesszőt, faszöggel talpalt gyermekcipőket láttunk.

A konyha gyűjteménye után a hátsó, lakószobában a díszes cserépkályha mellett kaptak helyet a gyönggyel hímzett sapkák, és a hímzett törölközők.

Külön bejáraton jutottunk a kamrába, ahol a háztartáshoz tartozó tárgyak, eszközök sokaságát láttuk, majd külön szobában találkoztunk a felvetett szövőszékkel és a szövés, fonás minden kiegészítőjével.

Az udvar másik oldalán istálló és kocsiszín, az udvar végében pedig lacikonyha tárult elénk.

A nagy porta szeretettel várja azokat a családokat, baráti köröket, akik egy hét végét kellemes környezetben kívánnak együtt tölteni.



Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban