Előadás a kajdacsi besenyő temető ásatásáról


A Kölesdi Helytörténeti-Honismereti Szakkör tagjai 2017. május 10-én Szekszárdra utaztak, ahol Ódor János régész előadását hallgatták.


Esemény időpontja: 2017.05.10
2017-05-12

A Kölesdi Helytörténeti-Honismereti Szakkör tagjai szeretik a régészeti előadásokat, ezért 2017. május 10-én Szekszárdra utaztak, ahol a Wosinszky Mór múzeum könyvtárában Ódor János régész jól illusztrált előadását hallgatták meg a kajdacsi besenyő temető ásatásáról.

Az előadó elmondta, hogy Kajdacson több alkalommal volt már ásatás, melynek eredményeként lándzsákat, szablyákat, zablákat találtak, sőt egy besenyő zabla a kölesdi Itató hegyen is előkerült.

A vetített képeken a talált tárgyakat szemlélhették, de szó esett a besenyőkről, az ő temetkezési szokásaikról, és még a kajdacsi ásatások térképét is tanulmányozták.

A földszinti rész tárlóit is megnézték, és örömmel vették kézbe Miklós Zsuzsa könyvét, amelyben Wosinszky Mór rajza is látható a kölesdi Csúcsos, vagy Csont-hegyi földvárról.

Az esemény résztvevői Dr. Kiszler Gyuláné szakkörvezető, Kincses Istvánné, Schüszler Jánosné, Szabó Ernőné, Hőger Jánosné, Sólya Józsefné, Kovács Lajosné.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban