Szent István-napi megemlékezés


2017. augusztus 20-án a Kölesd Községi Önkormányzat és a Kölesdi Közéleti Egyesület által szervezett ünnepségre gyülekeztek a kölesdiek.


Esemény időpontja: 2017.08.20
2017-08-21

2017. augusztus 20-án a Kölesd Községi Önkormányzat és a Kölesdi Közéleti Egyesület által szervezett ünnepségre gyülekeztek a kölesdiek.

A világháborús emlékműveknél kezdődött a megemlékezés, ahol közösen énekeltük a Himnuszt, majd a Zönge népdalkör előadásában Szerbiában megfújják a trombitát című világháborús katonadal hangzott el, Dr. Geréné Dr. Vizi Márta főmuzeológus, régész méltatta a hős halottak érdemeit, kiemelve a kölesdi áldozatokat, miután a Zönge Népdalkör a Fogolydalt adta elő.

A felújított első és második világháborús szobroknál Berényi István polgármester és Gárdi Csaba a Kölesdi Közéleti Egyesület elnöke helyezték el az emlékezés virágait.

Az ünnepség az IKSZT galériás termében folytatódott.
Itt a Zönge Népdalkör István királyról szóló dalának címe: Vándordal, gitáron közreműködött Antoni Ármin, majd Kovács Lívia (óvodás) Juhász Magda: Ha én király lennék című verse után Dr. Lénárd Tibor Szent István napi köszöntőjét hallgattuk.

Ismét óvodások következtek.
Szilágyi Domokos: Új kenyér című versét Baranyai Gergő, Nagy Balázs és Kellényi Barnabás Elemér szavalta.
Az új kenyér megszegése után közösen énekeltük a Szózatot.

Kölesden augusztus 20-án hagyományos egy képzőművészeti kiállítás. Ennek kiállító művésze Juhász Ildikó festő, aki a Bárka Művészeti Szalon tagja, és a Kölesdi művésztáborok résztvevőjeként nem ismeretlenként köszönthettük.

Várnai Zseni: Nyári zene című versét előadta Tímár Ramóna, Berényi Izabella és Müller Kamilla.
A kiállítást Csikné Bányai Mária nyitotta meg, Balogh Attila pedig egy dallal köszöntötte a kiállítót és vendégeinket.

A festmények, grafikák megtekintése után a Borkút csordogáló borral és lilahagymás zsíros kenyérrel várta az ünneplőket.

Juhász Ildikó kiállítása 2017. szeptember 10-ig látogatható.




Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban