A KÖLESDI HARC NAPJA


1708. szeptember 2-án Béri Balogh Ádám a kölesdi dombok között győzelemre vitte a kuruc sereget. A győzelem nagyságát érzékelteti, hogy ez által Kölesd neve a történelmi atlaszokban is szerepel.


Esemény időpontja: 2017.09.01
2017-09-01

1708. szeptember 2-án Béri Balogh Ádám a kölesdi dombok között győzelemre vitte a kuruc sereget.
A győzelem nagyságát érzékelteti, hogy ez által Kölesd neve a történelmi atlaszokban is szerepel.

A kölesdiek minden évben visszaemlékeznek erre a napra.

1989 előtt az úttörő csapat, most pedig az általános iskola, az Úttörő utcának átnevezett Taliga utca viseli a hős brigadéros nevét, közadakozásból pedig a falu felállította a Béri Balogh Ádám szobrot, és a kis teret szintén róla nevezték el.

2017-ben a 309. évfordulón az ünnepi beszédet Bognár Cecil tanár népművelő mondta, aki ötven ével ezelőtt Kölesden kezdte pedagógus pályafutását.

Visszaemlékezésében hallottuk, hogy az akkori iskolás fiúk szívesen játszottak kuruc-labanc harcot, ebből érdekes epizódok is előkerültek.

A harcok elemzése során kiderült, hogy a Sió-Sárvíz mocsaras vidéke a kurucokat támogatta, hiszen nekik voltak helyi ismereteik, de ekkor születtek a kuruc dalok is, melyek közül a Béri Balogh Ádám nótáját és a Csínom Palkót a magával hozott tárogatón, majd a Boros Gazdák nótakörrel együtt mutatta be.
Utalt az 1964-ben bemutatott Tenkes kapitánya című filmsorozatra is.

A rendezvény hangulatát emelte, hogy az iskola zászlója mellett a korabeli csatákat megjárt kuruc idők zászlója is az ünnepség része volt.
A történelmi zászlót Szűcs István történelemtanár vitte.

A Szekszárdon 1710. október 28-án elfogott Béri Balogh Ádám a beígért 30 ezer holdnyi földbirtokért sem volt hajlandó behódolni, ezért 1711. február 6-án, Budán kivégezték, és így a Rákóczi-szabadságharc egyetlen mártírja lett.

Az ünnepség Garay János soraival és koszorúzással zárult:

„Csak törpe nép felejthet ős nagyságot,
Csak elfajult kor hős elődöket;
A lelkes eljár ősei sírlakához,
S gyújt régi fénynél új szövetneket.”

A megemlékezés a Szekszárd-csatári Béri Balogh fánál folytatódott, Béri Balogh Ádám elfogásának színhelyén, melyen a kölesdi iskola képviselői is részt vettek.

A Borosgazdák éneke és Bognár Cecil köszöntője után az Emlékfa előtt álló mementó koszorúzása következett.







Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban