Trükkös tolvajok újításai


2017. november 27-én Trükkös tolvajok újításai címmel hallgatott előadást az Őszi Fény nyugdíjas klub.


Esemény időpontja: 2017.11.27
2017-11-27

2017. november 27-én Trükkös tolvajok újításai címmel hallgatott előadást az Őszi Fény nyugdíjas klub.

Az előadás első részében megtudtuk, hogy a trükkös lopás és a besurranó lopás között lényeges különbség van.
Ezért a bűn elkövetése után az eljárás is egészen más.

A trükkös tolvajok az ott lakók tudtával és engedélyével jutnak be a lakásokba.

A bűncselekményt általában időskorúak sérelmére követik el, azonban nem spontán cselekszenek, terepszemlét tartanak, legalább ketten, vagy többen „dolgoznak”.

Újabb módszerekkel dolgoznak.
Ezek közül gyakori, hogy gyorsan kell egy kis pénz az ügyvédre, mert valamelyik hozzátartozó (leggyakrabban unoka) bajba került, de vannak tipikus vidéki esetek, és a közelgő fűtési szezon is táptalaja lehet a trükközésnek.

A becsapottak arról számolnak be, hogy az elkövető megnyerő modorú, gyakran jól öltözött, de meglepő, hogy közöttük sok a nő, vagy férfi-nő páros, ilyenkor általában a nő rosszullétre hivatkozva vizet kér, közben a férfi kutat.

Több megtörtént esetről is hallottunk.

Egy 87 éves férfit és feleségét rövidítették meg több mint másfélmillió forinttal, villanyóra leolvasása ürügyén. A villanyóra ellenőrzése után a vízmelegítőt ellenőrizte, betoppanó társa a konnektorokat nézte át. Ez után túlfizetésről beszéltek, 20 ezer forintos címletek kerültek elő, majd a távozás után kiderült, hogy a házaspár teljes megtakarítása eltűnt.

Egy 72 éves férfi közel százezer forintos kárt szenvedett. Neki azt ajánlotta egy hozzá becsengető és maga iránt szimpátiát keltő idegen, hogy felváltja a pénzét. Valószínű arra hivatkozott, hogy a húszezreseket kivonják a forgalomból.

Feljelentés érkezett ismeretlen tettesek ellen, akik azzal az ürüggyel, hogy a tanácstól jöttek, és 42 000Ft-ot hoztak. Beengedték őket, azonban kértek egy 10 000Ft-os papírpénzt összehasonlítás céljából.
Az öregek a konyhában, előszobában teraszon járkáltak, mire észrevették magukat, eltűnt a 42 000Ft, az „összehasonlításul” szolgáló 10 000, és az előző nap kapott 140 000Ft nyugdíjuk is.

Más esetben papírgyűjtés címén kéredzkedtek be a lakásba, inni kértek, kezet mostak, egyikük szóval tartotta a sértettet, míg a másik a hálószoba szekrényéből elemelte az ott levő 100 000Ft-ot.

Végül az előadó azt a kérdést tette fel, hogy Kölesden történtek e hasonló esetek. A jelenlevők saját családjukban, vagy másoknál történt eseteket meséltek.

Tanulság, hogy ne legyünk hiszékenyek, és idegeneket semmiképpen ne engedjünk be lakásunkba.



Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban