Dr. Koller József dandártábornok előadása a Népfőiskola 6. előadásán


2018.február 5-kén a Népfőiskola hatodik előadója Dr. Koller József dandártábornok volt, aki a magyar honvédség afganisztáni missziójáról beszélt.


Esemény időpontja: 2018.02.05
2018-02-10

Előadónk a hadtudományok doktora, biztonsági és védelempolitikai szakértő, a fegyveres erők jogtanácsosa, helikoptervezető, 2017. március 15-ike óta a Magyar Honvédség 86. Szolnoki Helikopter Bázis bázis- és helyőrségi parancsnoka.

Az előadás során megtudtuk, hogy magyar katonák segítik az afgán helikopterpilóták és a személyzet oktatását, részt vesznek a kiképzésben, tantermi foglalkozások során a hajtőműelméletből, rádiózásból kapnak kiképzést, de a képzés része a szimulátoros gyakorlás is.

Az előadásban a fő témakörök között szerepelt Afganisztán földrajzi helyzete, éghajlata, felszíne, ásványkincsei, de a lakosság iskolázatlansága is.

Történelmére jellemző, hogy régmúlt idők óta mindig harcban álltak, de még senki nem győzte le őket.
Az 1979-1989-ig tartó orosz invázióra nosztalgiával emlékeznek, hiszen ekkor épültek az utak, repterek, emeletes házak, lett villany és vezetékes víz, egyszóval fejlődésnek indult az ország.

Nyersanyagkészlete igen nagy, de a nemzeti jövedelem 50%-a az ópiumtermesztésből keletkezik.

Képet kaptunk a száraz kontinentális éghajlat szélsőségeiről, a magas hegységekről, a homokviharokról, a 3-4 000 méteres magasságokról, melyek a repülés szempontjából jelentős tényezők.

Szó esett a misszióról, a felkészülésről, feladatokról, a mentorálás tapasztalatairól, hallottunk tanulságos eseményekről, mentési műveletekről.

Hallottunk a fegyverekről, taktikákról, az igen veszélyes rakétákról, kézi fegyverekről, az öngyilkos merényletek fegyvereiről, de a 2012. július 1-jén történt rakétatámadásról is, amikor a magyar katonáknak szerencsésen sikerült megmenekülni.

A kiképzések között van a 12 napos túlélő kiképzés, a harctéri életmentő kiképzés, a béketámogató kiképzés, a gyalogsági lövészet harctéri-specifikus hajózó szakmai kiképzés és gépjárművezetés.

A magyar katonák kiképzés után kerülnek a misszióba.

A misszióban a kiképzés feladatai között szerepel az elméleti felkészítés, az egyéni kiképzési terv, az osztályozási irányelvek, a repülési idő megtervezése, az időszakos műszaki munkák tervezése, a gyakorlati kiképzési, és műveleti repülések.

Végül hallottunk a szövetségi feladatokról, az oktatás során szerzett tapasztalatokról, az oktatás során felmerülő nehézségekről, a szervezési tapasztalatokról a kiképzők és kiképzettek között, az amerikai kiképzőkkel való kapcsolatról.

Az előadást a kis missziós béka zárta, aki kis filmen a katonai életet mutatta be, a reggelizéstől, a súlyzózásig, napozásig, Tv nézésig, terepjárásig és a repülésig.

Megismerkedhettünk a kb. 6 millió forint értékű SECUMÁR mellénnyel és annak felszerelésével is.







Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban